Pastorijwoning Sint-Maria-Oudenhove

Historiek

De pastoriewoning werd gebouwd even vóór 1900. De eerste bewoners waren pastoor Clemens Cooreman en onderpastoor Charles Verhetsel. Zoals gebruikelijk werd er een hoge scheidingsmuur gebouwd aan de straatzijde. Het gebouw kreeg een gerotste gevel, de straatzijde bleef het bakstenen uitzicht behouden. De pastorie werd aan de rechterzijde vergroot met bijgebouwen tot de huidige woonoppervlakte. In een later stadium werd de hoge scheidingsmuur verlaagd en de weelderige bomenpartij voor de pastorie verwijderd, zodat het gebouw beter tot zijn recht kwam.

Omschrijving

Stad Zottegem - 6e afdeling Een pastorie, niet geklasseerd, met garages en bijgebouw, gelegen Sint-Hubertusplein 11, gekend ten kadaster sectie D nummer 75D P0000 met een kadastrale oppervlakte van 24 a 78 centiare. Indeling pastorie voor de opsplitsing: Gelijkvloers: ruime inkomhall, grote ruimte, bureelruimte met achterliggende kamer, tweede ruimte en keuken. Op verdieping : 4 kamers, kleine berging, badkamer. Verder niet-ingerichte zolder en garages. Volledig onderkelderd.

Bestemming

De pastoriewoning wordt opgeknapt tot een mooie meergezinswoning. Hoewel het gebouw niet is geklasseerd en niet onder voorwaarden van Erfgoed valt, opteren we om het dorpszicht niet te schaden. De twee halfopen bebouwingen blijven als één geheel bewaard. De woning op het Sint-Hubertusplein 11 ligt op een domein van bijna 2.500 vierkante meter.